Sumber : internet
Bahan-bahan ( 4 orang )
• 600 gm nasi yang telah disejukkan
• 40 gm ikan bilis
• 40 gm bawang merah
• 3 helai daun mengkudu
• 3 helai daun kaduk
• 5 helai daun pegaga
• 5 helai daun ulam raja
• 3 helai daun sekentut
• sebatang serai (diracik halus-halus)
• 1 susu besar kerisik (ditumbuk halus)
• 1/2 sudu teh serbuk lada
Cara-cara
1. Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai.
2. masak nasi dan bagi sejuk dulu dan bubuh garam gaulkan.
3. Mayang bawang merah halus-halus.
4. Ambil nasi yang sejuk.
5. Jika ada yang berketul,pecahkan.
6. Gaul nasi dengan daun-daun,serai,serbuk lada,ikan bilis,kerisik dan bawang.
7. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat.
8. Tambahan: Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya.Lebih banyak lebih sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan